GRINGOLTS QUARTET

Zürich-baserade Gringolts Quartet bildades 2008, av vännerna och kammarmusik kollegorna från fyra olika länder. Genom åren har ryska violinisten Ilya Gringolts, den rumänska violinisten Silvia Simionescu och den armeniska violinisten Anahit Kurtikyan ofta framträtt tillsammans på framstående festivaler. Den tyska cellisten Claudius Herrmann spelade med Anahit Kurtikyan i den berömda Amati-kvartetten. Det som förenar de fyra musikerna är den enorma glädjen de får från att framträda tillsammans och deras passion för de höga krav som stråkkvartettens repertoar  presenterar.

De har fått möjlighet att samarbeta med framstående artister som Leon Fleischer, Jörg Widmann, David Geringas, Malin Hartelius, Christian Poltéra och Eduard Brunner. Bortsett från den klassiska repertoaren för stråkkvartett så framför de också nutida musik, bland annat stråkkvartetter av Marc-André Dalbavie, Jörg Widmann och Jens Joneleit.

Höjdpunkterna från de senaste åren inkluderar föreställningar vid Salzburg Festival, Lucerne Festival, Gstaad Menuhin Festival, St Petersburg Philharmonia, L’Auditori Barcelona, ​​Sociedad Filarmónica de Bilbao, Società di Concerti i Milano och Kasseler Musiktage. Under den aktuella säsongen kommer Gringolts Quartet att debutera på Wigmore Hall, Louisiana Museum Copenhagen, Lugano Musica och Stockholms Konserthus. Turnéerna kommer även ta dem till Italien, Tyskland och Schweiz.

Gringolts Quartets debutskiva med verk av Robert Schumann släpptes 2011.

Tillsammans med David Geringas deltog Gringolts Quartet i den första inspelningen någonsin av Walter Braunfels kvintett 2012, som tilldelades utmärkelsen ”Supersonic Award” samt ”ECHO Klassik”. 2014 fick de uppmärksamhet för sin Brahms CD (”Tolkningskonceptet avslöjar nya sätt att förstå arbetet.” (Pizzicato.lu), medan deras senaste CD med kvintetter av Glazunov och Taneyev med Christian Poltéra släpptes våren 2016 och tilldelades Diapason d’Or.

 

ILYA GRINGOLTS, VIOLIN 1

Trots sin ungdom, kan Ilya Gringolts redan se tillbaka på tjugo utomordentligt framgångsrika år
av sin violinistkarriär. Hans nyfikenhet när det gäller nya musikaliska utmaningar har visat att han är en enastående musikalisk personlighet.

Efter att ha studerat fiol och komposition i Sankt Petersburg besökte han Juilliard School of Music, där han studerade med Itzhak Perlman.

1998 vann han International Violin Competition Premio Paganini, den yngsta pristagaren i tävlingens
historia.

Sedan 2013 har Ilya ställning som violinprofessor vid konsthögskolan i Zürich.

Han spelar på en violin av Guiseppe Guarneri del Gesu (1743).

ANAHIT KURTIKYAN, VIOLIN 2

Efter avslutade studier i hemlandet Armenien fortsatte Anahit Kurtikyan
att studera för den berömda Tibor Varga i Schweiz.

Hon har vunnit många nationella tävlingar.

Sedan 2001 har Anahit varit ledande för den andra violinsektionen i Zürichs operaorkester.

Hon spelar på en violin från 1733 av Camillo Camilli från Mantua.

SILVIA SIMIONESCU, VIOLA

Silvia Simionescu, pristagare i flera internationella tävlingar, bland annat
1: a pris i Brescia International Competition och 1: a pris i Osaka International Chamber Music Competition, föddes i Rumänien.

Silvia Simionescu började spela fiol vid
sju års ålder.
Hon gick med i International Menuhin Music Academy, i Schweiz, där hon studerar violin och viola med Yehudi Menuhin, Alberto Lysy och Johannes Eskaer.

Sedan 2004 är hon professor vid musikakademin i Basel och undervisar i violin och kammarmusik och ger regelbundet speciallektioner i Tyskland, Indien, Schweiz och Spanien.

Silvia spelar på ett instrument av Jacobus Januarius (1660).

CLAUDIUS HERRMANN, CELLO

Claudius Herrmann föddes i Mannheim i Tyskland år 1967 och började ta cellolektioner vid åtta års ålder.

Från 1987 till 1991 studerade han under prof. David Geringas vid Lübeck Music Academy.

Han har varit solocellist i Zurich Operahusorkester sedan 1992.

Claudius spelar på ett instrument av Giovanni Paolo Maggini (ca 1600).

 

ALASDAIR BEATSON, PIANO

Skotske pianisten Alasdair Beatson är framstående som solist och kammarmusiker. Alasdair är känd som en uppriktig musiker och djärv kompositör.
Tillsammans med en särskild känsla för den klassiska repertoaren och
musiken hos Schumann och Fauré, utforskar han ofta de mer exotiska.

Som före detta elev till John Blakely och Menahem Pressler dras Alasdair alltmer till utbildning och undervisar årligen på Musicworks sommarkurser
och ger regelbunden coachning eller masterclasses på Londons Guildhall,
Kungliga Walesiska musikskolor och vid Birmingham Conservatoire.

Alasdair är grundare och konstnärlig chef för den franska kammarmusikfestivalen Musique à Marsac.

KARIN DORNBUSCH, KLARINETT

Svenska klarinettisten Karin Dornbusch har en examen från Berlins Hochschule der Künste och Musik-Akademie der Stadt Basel. Sedan dess har hon varit efterfrågad som solist och kammarmusiker, både i Sverige och utomlands. Karin Dornbusch har uppträtt som solist med orkestrar som Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Basle Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Zagrebs symfoniorkester, Sveriges Radios Symfoniker, Norrköpings symfoniorkester och den svenska kammarorkestern Musica Vitae och hon har arbetat med ledare som Armin Jordan, Daniel Harding, Pavle Dešpalj, Arvo Volmer och Petri Sakari.

Sedan hösten 2004 är Karin Dornbusch konstnärlig medordförande för Camerata Variabile i Basel. Hon har också fungerat som konstnärlig chef för Båstad Kammarmusikfestival i Sverige sedan 2006.

Många radio- och cd-inspelningar intygar hennes konstnärliga framgång: Karin Dornbusch fick kritiskt erkännande som en exceptionell och anmärkningsvärd soloartist och hennes cd ”Nordic Clarinet Concertos” (Caprice Records) nominerades 2007 till en svensk Grammy som ”Classic Solist of the Year .”

Den 8 juni 2009 tilldelades hon kung Carl XVI Gustafs medalj ”Litteris et Artibus” på Karin Dornbusch som ett erkännande av hennes enastående konstnärliga prestation som klarinettist.

 

NÄSBOM & FRIENDS

PERRY STENBÄCK, GITARR

Perry specialiserar sig i Blues-relaterade genrer, traditionell folkmusik och rootsmusik och har spelat allt från klassiskt och jazz till country och hårdrock. Han har magisterexamen från RMC Köpenhamn, Danmark, 1999.

Perry är en eftertraktad sessionsmusiker och har deltagit på över 150 skivor, varav många har nominerats / tilldelats DMA (Danish Grammys). Han fick personligen en dansk grammy 2009 för ”Instrumentalist

Of the Year”och blev framröstad till en andraplats i ”Ekstra Bladets” läsaromröstning:

”Bästa gitarrspelare i Danmark, 2010.

PÄR NÄSBOM, VIOLIN
TORBJÖRN NÄSBOM, NYCKELHARPA

Så länge de kan minnas har de spelat ihop. Födda och uppvuxna i Uppland där deras far lärde dem att spela fiol. Uppvuxna i ett hus fyllt av musik kom de i kontakt med många fiolspelare och folkmusiker, bland annat Eric Sahlström och Viksta Lasse.

För Torbjörn – född i Kyrkbyn, nyckelharpans ursprungsort, föll det sig naturligt att leka med nycklar och strängar. Nyckelharpa har nu spridit sig över hela Sverige och bortom landets gränser, men ingen spelar som Torbjörn!

Pär – flyttade till Winterthur, Schweiz, för mer än tjugofem år sedan bodde han med sin familj och arbetade som musiker.

Trots det stora avståndet som skiljer dem, har pojkarna spelat ihop alla dessa år och har turnerat runt om i världen och spelar sina Upplandsmusik.

Nu, när de båda är i femtioårsåldern, har de skapat sin första och efterlängtade CD tillsammans: ”Upptakt”:

Skivan innehåller ett par egenkomponerade melodier, pappa Lars berömda Kyrkpolska, och många låtar av Viksta-Lasse vars musik de spelat sedan barndomen.

SÉBASTIEN DUBÉ, KONTRABAS


Efter att han plockat upp kontrabasen studerade Dubé musik vid Conservatoire du Québec, där han tog examen med Dîplome d’études supérieures. Han fortsatte till Rice University (Houston, Texas) och därefteri två år vid University of Southern California, där han fick sin magisterexamen. Han studerade både jazz och klassisk musik. När han hade fullgjort musikstudierna jobbade Dubé som frilansmusiker i Nordamerika i två år med olika orkestrar innan han flyttade till Skandinavien. Han har också dykt upp som solist med några kända orkestrar. Han har arbetat med olika typer av musik, mestadels jazz, folkmusik och självklart klassisk, parallellt med sin orkesterkarriär genom åren.

 

KAJSA PALMÉR, MEZZOSOPRAN ( „FRAMTIDSARTIST“)

Kajsa Palmér föddes 1989 i Sverige. Hon kommer att avsluta sina studier i sommar. Trots sin unga ålder har hon redan varit solist på flera konserter, bland annat Pergolesi’s Stabat Mater, Bachs Christmas oratorio och Mozarts Requiem och deltog som solist med orkestrar som Norrköpings Symfoniorkester, Västerås Symphonietta och Västmanlands Symfoniorkester.

Tillsammans med orkester har hon spelat scener från Carmen (Carmen), La Traviata (Flora) och Contes d’Hoffmann (Niklaus). Förutom opera har Kajsa en stor erfarenhet avi kammarmusik och har sjungit låtar av bl.a. Brahms, Ravel, Nystroem och Strauss.

 

MALIN HARTELIUS, SOPRAN

 

Efter att ha tagit sånglektioner för Sylvia Mang-Borenberg studerade svenska sopranen Malin Hartelius i Wien och började sin karriär som medlem av Wien State Opera från 1989 till 1991. Hon hörde till ensemblen vid Zürichs operahus från 1991/92 till 2012 där hon spelade i alla Mozartuppsättningar samt mycket annat.

Hon har framträtt på operahusen i Berlin, Wien, Paris, Hamburg och München samt på festivalerna i Ludwigsburg, Schwetzingen och Aix-en-Provence.

År 1992 debuterade hon på Salzburg Festival där hon sedan dess har rönt framgång i olika roller.

I januari 2010 hedrades Malin Hartelius av kung Carl XVI Gustaf i Stockholm med utmärkelsen ”Litteris et Artibus”.